Валутните курсове на йената и еврото вървят нагоре

курсат-на-йената-и-еврото0-вървят-нагоре

Вторник сутринта, курсът на йената беше почти на тригодишното си дъно, спрямо долара. По късно през деня обаче, валутният й курс се покачи, а главната роля за поскъпването му, изигра изказването на представител на Г-7. Той заяви, че групата на седемте държави проявява загриженост за умишлено предизвикани движения в курса на японската валута.

Късно миналия понеделник, йената се понижи, когато американският заместник-министър на финансите каза, че САЩ подкрепя усилията на Япония за подсилване на растежа в страната и прекратяване на дефлацията. Участниците на валутния пазар приеха това изказване като зелена светлина за продажба на йени, но от САЩ уточниха, че Япония трябва да изпълнява ангажиментите си към Г-7, които включват пазарно определяне на валутни курсове.

Курсът на еврото, спрямо този на долара, също се покачи във вторник, като основната причина за това беше изказването на Марио Драги – президент на Европейката централна банка. Той заяви, че еврото не е надценено, а валутната война е преувеличена.

Основателят на фонда Samson Capital Advisors, Джонатан Люис, смята че загрижеността за спасителния план на Кипър, навечерието на изборите в Италия и испанският политически скандал, най-вероятно ще забавят растежа на валутния курс на еврото.

От BNP Paribas пък твърдят, че курсът на долара е надценен спрямо валутния курс на йената при настоящите нива, а справедливата стойност възлиза на 91.05 йени, според техническите им показатели.