Валутният курс на японската йена продължава да пада

японската-йена-продължава-да-пада

След данните за застой на японската икономика, курсът на йената се срина до ниво от 2009 година, спрямо долара. В петък сутринта, валутната двойка се търгуваше на стойности от 95.55 йени за един долар. Това означава 0.75 % ръст на доларовия курс за деня, спрямо японската валута. На това ниво, йената беше през есента на 2009 година, което означава достигане на тридесетмесечно дъно за японската валута.

Причина за драстичния спад във валутния курс на йената станаха данните, няма изменение в брутния вътрешен продукт на страната, през последното тримесечие на 2012 година. Този застой беше очакван от анализаторите, тъй като идва след отчетен 0.1 процентов спад за предходните три месеца.

Пред декември 2012 година, излишъкът на Япония по текущата сметка беше 110 милиарда йени, а през януари тази година, страната отчита изненадващ излишък от 360 милиарда йени.

Застоят на японската икономика предполага, че може да се очакват нови мерки за стимулиране на активността. Правителството на страната цели да прекъсне дефлационната спирала, в която Япония се намира повече от 20 години, чрез вливане ва повече ликвидност.

Спрямо курсът на еврото, този на йената също отстъпва, като едно евро се търгува за 125.04 йени, което означава 0.6 % повишение в полза на единната европейска валута.