Валутния курс на долара с подкрепа от фед

валутния курс на долара с подкрепа от фед

В петък, курсът на долара достигна своя 5 месечен връх, спрямо кошницата от другите основни валути. Причина за това, станаха съмненията, че програмата за изкупуване на активи, на Федералния резерв, е към своя край, както и че централната банка на САЩ ще ограничи покупките, с които стимулира местната икономика. Индексът, който измерва представянето на долара, спрямо 6 основни валути, стигна до най-високото си ниво от 05.09.2012 г. да сега – 81.61.

Курсът на единната европейска валута пък, стигна до 6 седмично дъно, спрямо курсът на щатския долар, заради несигурността около предстоящите избори в Италия, и разочароващите данни от Европейския съюз, а именно понижаване на очакванията относно растежа във Франция през предстоящите 12 месеца. Изпълнителния орган на ЕС твърди, че Франция ще се размине с дефицитния праг, който е предварително заложен, а това ще се отрази с нулев темп на растежа до края на годината. Така, в четвъртък курсът на еврото поевтиня до 1.3159 долара за евро.

В събота обаче (22.02.2013 г.), курсът на еврото възстанови около 0.2 %, спрямо този на долара, и едно евро се търгуваше за 1.32 долара. По този начин, част от загубите на еврото в петък, бяха коригирани.