Курсът на долара взема преднина

Курс на долара взема преднина

Въпреки че все още не успява да пробие психологическото ниво от 100 йени за долар, курса на долара взе преднина. Това се случи след протокола от последното заседание на Федералния резерв. Това обнадеждава очакванията, че Американската централна банка ще намали размера на текущата си програма за изкупуване на облигации, до края на годината. С тази си програма, централната банка на САЩ се опитва да съживи местната икономика.

Интереса към долара се засили още повече, след прогнозите за намаляване на парите в обращение. Тази прогноза даде и стабилност на щатската валута, спрямо еврото, йената и другите основни валути. Предимството на долара, спрямо йената, става все по-осезаемо, като двойката се търгува на цени от 99.88 йени за долар, но все още не е премината психологическата граница от 100 йени за долар. Очаква се, до края на седмицата, щатската валута да пробие тази граница, и един долар да се търгува за над 100 йени.

Ден преди протокола от заседанието на ФЕД да бъде публикуван, 1 евро се търгуваше за 1.3121 долара, което беше едномесечен връх. След новините от САЩ обаче, курса на долара се съвзе и се отдалечи с 0.4 % от този максимум.