Курсът на долара поевтиня

курсът на долара поевтиня

Курсът на долара поевтиня, спрямо някои от останалите основни валути. За сметка на това обаче, британската лира достигна до нов двумесечен връх спрямо зелените пари. Причина за това станаха публикуваните, в края на миналата седмица данни, според които ръстът на икономиката на САЩ се запазва през първото тримесечие, но лошата новина е, че това се случва с много по-бавни темпове, от прогнозираните.

Естествено, след такава новина, доверието в курс на долара се стопи. В резултат, йената взе преднина от 0.3 %, курсът на еврото също се покачи с 0.3 на сто, а британската лира се повиши с 0.4 %, спрямо щатския долар.

Според публикуваните данни, брутният вътрешен продукт на САЩ се е разширил с 2.5 % за първите три месеца на годината, но това изненада участниците на пазара, тъй като се очакваше подобрението на брутния вътрешен продукт да е с 3 %.

Британската лира обаче получи силна подкрепа, благодарение на ръста в икономиката на Великобритания, и тъй като оптимизмът по отношение на възстановяването на Обединеното кралство се запазва, то и интересът към лирата остава.

Еврото остава категорично над психологическото ниво от 1.30 курс на долара за евро, а двойката GBP/USD се търгува за 1.5530, което нов двумесечен връх за британска валута.