Курсът на долара продължава да расте

курс на долара

Валутният курс на щатския долар продължава да върви на горе, в основните си кръстосани курсове. Преди седмица, той формира нов връх спрямо еврото, а причина за това са очакванията, че данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за първите 3 месеца ще потвърдят оптимистичните прогнози.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги, изрази готовност за прилагане на нови монетарни стимули, което пък изпрати еврото на ново триседмично дъно, спрямо курса на долара. Така, двойката евро – долар се търгуваше за 1.3053, където най-търгуваната двойка беше за последно в началото на месец юни.

Само седмица по-рано, еврото беше на четиримесечен връх, и е търгуваше на цени от 1.3415 долара. Прогнозите, че Федералният резерв ще ограничи печатането на пари, даде преднина за курс на долара, и той успя да възстанови 2.7 % от стойността си.

На 19-ти юни, председателят на Федералният резерв Бен Бернанке заяви, че програмата за стимулиране на американската икономика ще бъде редуцирана до края на годината, а през 2014 година ще бъде спряна напълно. Това даде възходяща инерция на валутния курс на долара, която продължава вече трета седмица. За да се случи това обаче, е нужно, индикаторите на макроикономиката да запазят положителния си тренд.

Както казах, в средата на миналата седмица, едно евро се търгуваше за 1.3415 долара, като по този начин, двойката тества съпротивата на нивата в две поредни сесии. Така оформилият се двоен връх, което пък дава текуща сила на валутния курс на долара.