Курсът на еврото доближава ново дъно

курсът на еврото доближава ново дъно

Курсът на общата европейска валута е близо до ново шестседмично дъно. Еврото поевтиня, малко преди изнасянето на доклада, че инфлацията в Европийския съюз е на най-ниските си темпове, от три години насам.

Само за една седмица, еврото поевтиня с 2.5 % спрямо курс на долар, като преди това двойката се търгуваше на цени от 1.3200 долара за евро, а в момента валутният курс на еврото се е снижил до 1.2860 долара за евро. Масовите разпродажби на еврото са причинени от спекулации, че ЕЦБ ще отвори допълнително монетарната си политика към нови финансови стимули.

Едновременно с това, щатската валута достигна до нов четиригодишен връх, спрямо японската йена. Един долар се търгува на цена от 102.75 йени. Това показва, че курса на долара категорично остава над психологическите нива от 100 йени за долар, които в продължение на повече от месец, осигуряваха стабилност и подкрепа на японската валута. Това от своя страна, потвърждава очакванията, че трендът е на страната на щатския долар.

Дори курса на йената да успее да събере подкрепа за корекция, трябва да се знае, че всеки опит за поскъпване на японската валута ще бъде използван от участниците на валутния пазар за откриване на нови позиции, от по-изгодни нива в полза на долара.