Курсът на еврото остава застрашен

курс на еврото

По време на търговската сесия в сряда, еврото отново загуби 0.6 % от стойността си спрямо курса на долара, и по този начин удари ново четиримесечно дъно, при стойности от 1.2750 долара за евро. Финансовата криза в Кипър оказва натиск върху доверието към единната валута, но в края на миналата седмица, фокусът се измести към политическата криза в Италия.

На аукциона, който се проведе в сряда, инвеститорите настояваха за по-голяма възвращаемост на вложенията си в държавния дълг на Италия. Това предизвика увеличение на разходите на Рим за финансиране, като в същото време нанесе тежък удар върху курса на еврото. Пиер Луиджи Берасони разсея и най-малките надежди за сформиране на коалиция, след като не успя да стигне до споразумение с нито един от лидерите на другите политически сили в страната.

Ако се стигне до провеждане на нови парламентарни избори в Италия, стабилността на еврото ще бъде застрашена. Именно тези съмнения оказват влияние на валутния пазар през последните дни.
След почти двуседмичното неотваряне на кипърските банки, правителството на страната въведе строги ограничения за единичните операции, тъй като очакванията бяха, че след отварянето на банките, ще има вълна от теглене на средства.

На фона на така създалата се ситуация, курсът на щатския долар разширява аванса си, спрямо този на еврото, без помощта на силни макроикономически новини от САЩ, и без никакво усилие.