Курсът на еврото претърпя големи загуби

kursyt-na-evroto-pretyrpq-golemi-zagubi

След като от Европейската централна банка казаха, че ще увеличат финансовите стимули, доверието в единната валута тотално се срина. Евентуалното увеличение на пари в обращение в Евросъюза, накара участниците на валутния пазар да закрият евровите си позиции. Това пък доведе до драстично покачване на залозите срещу европейската валута, и по този начин тя загуби 2 фигури от стойността си спрямо долара, и отбеляза най-големите си загуби от една година насам.

Преди новината за увеличаване размера на финансовите стимули, еврото беше на път да отбележи нов двумесечен връх, като едно евро се търгуваше за около 1.32 долара. Новините от ЕЦБ обаче, не само че спряха този импулс, но и изцяло измениха първоначалните пазарни нагласи.

Без да успее да намери подкрепа срещу силния спад, курсът на еврото загуби около 1.5 % от стойността си. Спирачка на свободното падане на курса на единната валута, успя да удари единствено психологическото ниво от 1.30 долара за евро. И към момента, именно това продължава да ограничава загубите на европейската валута.

Стоковите долари също остават под натиск, заради колебанията в цената на златото. За сметка на това обаче, в настоящата обстановка, курса на долара остава една от най-добрите алтернативи.