Курсът на еврото се понижава, спрямо долара

kursat-na-evroto-se-ponijava-sprqmo-dolara

Новата седмица започва с отстъпление на еврото спрямо долара. Причина за това стана споразумението на финансовите министри от Европейския съюз, които единодушно приеха планът за спасяване на Кипър.

След като стана ясно, че ще има еднократен данък върху всички депозити в кипърски банки, еврото падна с 1.4 %, или 1.2892 долара за евро. Понижение в курса на еврото има и спрямо този на британския паунд. Един паунд се търгува за 0.8540 евро, което е понижение за еврото с 1.3 на сто.

Данъкът върху депозитите ще е в размер на 9.9 % за депозити над 100 хиляди евро, а по-малките спестявания ще бъдат обложени с 6.75 % данък. Тази новина предизвика паника в Кипър, и пред банкоматите в страната се извиваха опашки от хора. В момента още не е ясно дали кипърските банки ще отворят днес, като очакванията са, че това ще се случи, най-вероятно в сряда.

Заседанието на ръководството на Федералния резерв на САЩ също е сред новините, които ще движат валутния пазар през седмицата. И въпреки че не се очакват промени в политиката, спекулациите за прибягване до прекратяване на програмите за икономически стимули, по-рано от очакваното, продължават да набират сила.