Курсът на еврото стопи йената

kurs-na-evroto-stopi-yena

Поради повишаващото се напрежение от страна на Японската централна банка, курсът на йената, спрямо курса на долара и еврото, се стопи до ниво, на което беше през април 2010 година. С цел, подкрепа на местната икономика и покритие на целевия праг на инфлацията, монетарния орган води срещу йената, усилена вербална политика.

Същевременно, поради намаляващите страхове по отношение на кризата в Европа, до нов 14 месечен връх стигна курсът на еврото, спрямо курса на щатския долар, а именно 1.3638 долара за евро. Най-търгуваният кръстосан валутен курс беше на подобно ниво през месец ноември 2011 година.

Курсът на еврото се повиши с около 1 % срещу японската валута, до максимум при 125.79. Такова беше нивото през април 2010 година. Двойката USD/JPY е на нов връх от 92.28.

Йената запазва лошите си перспективи заради новия министър-председател Шинзо Абе и неговата агресивна политика. С цел справяне с колебливия икономически растеж, той засилва политическия натиск върху централната банка, като изисква по-агресивни монетарни стимули.

Програмата за възстановяване на японската икономика минава през увеличаване на износа и намаляване стойността на йената. Представители на управляващата страната коалиция твърдят, че без риск от създаване на проблеми, курсът на йената може да отслабне до стойности над 100.00, спрямо долара.