Курсът на еврото тръгна стремително нагоре

курс-на-еврото-тръгна-стремително-нагоре

Валутният курс на единната европейска валута тръгна стремглаво нагоре, след като станаха ясни обнадеждаващите данни за германската индустрия. Оптимизмът на пазарните участници, по отношение на макроикономическата среда в най-силната страна от Еврозоната, се засили, и това даде силен тласък нагоре, на единната валута. Курсът на еврото сформира нов едноседмичен връх, спрямо този на щатския долар, като двойката се търгуваше за 1.3160 долара за евро.

Текущата цел на еврото е върхът, който валутата сформира на 1-ви май тази година, а именно стойност от 1.3242 долара за евро. Ако тази стабилна ценова бариера бъде пробита един от основните кръстосани курсове ще се върне в стойности, на които се е търгувала двойката през февруари тази година.

Неочакваният скок на индустриалното производство в Германия, от месец март, вдъхна доверие в еврото, и инвеститорите заложиха на него. Тази новина вдъхна надежда, че икономиката на Германия – мотор на Европейския съюз, навлиза във възходяща фаза.

При така създалата се ситуация, натискът който се натрупа върху курса на еврото през последните седмици, значително се облекчава. Същевременно, курсът на еврото е в комфортна зона и с реални шансове за допълнително поскъпване, спрямо основните си кръстосани курсове.