Курсът на еврото търси стабилност

курсът на еврото търси стабилност

В четвъртък, курсът на еврото намери подкрепа и компенсира част от загубите си през последните дни, спрямо щатския долар и японската йена. Участниците на валутния пазар предпочетоха да приберат част от печалбите си през последните сесии, и това даде възможност на общата валута да потърси корекция.

В първите дни от миналата седмица курсът на еврото претърпя големи загуби в основните си кръстосани курсове. Слабото представяне на единната валута се дължи на нарастващите спекулации за намаляване на основния лихвен процент в Евросъюза. Разочароващите икономически данни от Германия също спомогнаха за намаляване на доверието към общата валута, което потопи еврото до ново двуседмично дъно спрямо долара – 1.2952 долара за евро.

На следващия ден обаче, курсът на еврото потърси реванш и се върна над психологическата граница от 1.30 долара за евро, което е ръст от 0.3 %. Спрямо йената пък, курсът на еврото се покачи с 0.1 %, до 129.90 йени за евро.

Стабилизирането на евровия курс обаче, все още е в контекста на корекция, тъй като проблемите с икономическия растеж в Европейския съюз остават, и това беше потвърдено от данните за бизнес климата в Германия.

От седмица насам, най-често спряганият сценарий е намаляване на основния лихвен процент, което още повече ще застраши курсът на единната валута.