Курсът на йената се срина спрямо долара

Курсът на йената се срина спрямо еврото

В петък, японската йена удари 42 месечно дъно спрямо курса на долара, което бе причинено от решението на централната банка за провеждане на радикална кампания на монетарна експанзия срещу колебливия икономически растеж и дефлацията на местно ниво.Курсът на зелената валута скочи до над 97 йени за долар, като на това ниво беше за последно преди 3 години и половина (през месец август 2009 г.). В края на миналата седмица, само за 24 часа, щатската валута натрупа аванс от над 4 %.

Залагайки на интензивни покупки на активи и увеличено парично предлагане, централната банка ще се опита да стигне до предварително заложения инфлационен праг от 2 %. Финансовата инжекция ще бъде на стойност от 1.4 трилиона долара, или 140 трилиона японски йени.

Преди около месец, Харухико Курода пое ръководството на японската централна банка, като обеща да измъкне страната от анемичния растеж и рецесията. На първото заседание под неговото ръководство, обявените антикризисни мерки се оказаха много агресивни, и именно това доведе до потъването на японската йена.

В момента, валутния курс на Япония опитва да намери подкрепа и да компенсира част от загубите си. Въпреки минималните корекции в курса на йената, се очаква през следващите сесии, натискът върху японската валута да продължи да се усилва.