Курс на еврото под натиск

курс на еврото

В последния ден на месец февруари, курсът на еврото отново поевтиня, спрямо този на долара. Това се случи по време на волативната сесия на валутните пазари. Еврото се доближи до най-ниските си стойности за 2013 година, при 1.3050. Валутният курс на общата европейска валута опита да върне част от загубите си, спрямо долара, но политическата нестабилност в Италия, и опасенията около нея, взеха превес сред инвеститорите, и еврото отново остана под натиск. По този начин, в последния ден от февруари, еврото регистрира най-голямото си месечно понижение спрямо долара, за последните 9 месеца

Марио Драги (президент на Европейската централна банка), заяви че ЕЦБ е далеч от прекратяването на антикризисните мерки в Европа. Това увеличи разпродажбите на общата европейска валута, като върна курса й на стойности под 1.3100 евро а 1 долар.

Същевременно, няма изгледи политическия хаос в Италия да бъде овладян. Инвеститорите се опасяват, че Рим няма да може да сформира стабилно правителство, което да изпълни бюджетните цели, и това отново излезе на дневен ред. Освен това, превес взе и нерешеният проблем с бюджетния дефицит в САЩ. В края на миналата година (2012 г.), съкращенията на държавните разходи бяха отложени с два месеца, което означава края на месец февруари 2013 г. Този срок изтече, но проблемът все още остава нерешен. Това също допринесе за натиска върху курс на еврото.