Марио Драги удари курса на еврото

курс на еврото

Курса на еврото продължава да регистрира сериозни загуби, които са породени от натиска, спрямо основните конкурентни валути. Марио Драги, председател на ЕЦБ, уби оптимизмът на инвеститорите, изразявайки съмнение, че подемът на еврото е фундаментално основан.

Курсът на еврото загуби 1 % спрямо щатския долар, което бе причинено именно от изявлението на Драги. В петък сутринта, едно евро се търгуваше за 1.3385 долара. Това е близо до най-ниската цена на еврото, през последните две седмици. Падането на еврото под ключовото ниво от 1.40 долара, е на път да доведе до най-голямото петдневно понижение на европейската валута, за последните 7 месеца.

Драги каза също, че курсът на еврото е ключов компонент както за растежа, така и за ценовата стабилност в региона. Подемът през изминалите няколко дни е знак, че инвеститорите възвръщат доверието си във валутата, допълни още председателят на ЕЦБ.

Марио Драги заяви, че с оглед ефектите на курса на еврото върху инфлацията, ще продължи да следи валутните пазари. На заседанието си, от ЕЦБ обявиха, че очакват инфлацията да падне под предварително заложеното ниво от 2 %.

Разбирането, че експанзивната монетарна политика на ЕЦБ е много по-предпазлива от тази на Японската централна банка и Фед, работи в подкрепа на курса на еврото, въпреки тежките загуби през изминалата седмица.