Рязко поевтиняване на долара, спрямо еврото

Курс на долара, спрямо еврото

Курсът на щатския долар рязко се понижи, спрямо курса на единната валута в Европа. Това се случи, след като Марио Драги, президент на ЕЦБ, съобщи, че единодушното решение от заседанието на ръководството на централната банка от 10.01.2013 година, е да остави основната си лихва без промяна.

В началото на американската търговска сесия, курса на долара удари дъното, като едно евро струва 1.3216 долара, което отчита ръст на единната валута от 1.2 %. Към 20:25 ч., курсът достига до 1.325 долара за евро, или ръст от 1.44 % в полза на европейската валута.

Въпреки че задържането на лихвата на ниво от 0.75 % беше очаквано, някои пазарни участници предполагат, че съществува възможност за понижаването й по-късно през настоящата година.

Въпреки понижението си спрямо еврото, курсът на долара вече отчита ръст от 0.3 % спрямо йената, като един долар се търгува за 88.15 йени. Инвеститорите обаче очакват новото правителство на премиера Абе да проведе по-агресивна парична политика, като окаже натиск върху централната банка. Това е и причината японската валута да бъде избягвана от инвеститорите.

Спрямо курса на паунда, този на долара също отбелязва понижение с около 0.6 %, което се равнява на 1.6113 долара за паунд.

Спрямо кошница от 6 други валути, индексът на долара с 0.8 %, до 80 пункта.