Ситуацията в Кипър, продължава да бута курса на еврото

Ситуацията в Кипър продължава да бута курса на еврото

Въпреки че еврото, до известна степен ограничи загубите си, валутният курс на единната европейска валута остава близо до четиримесечно дъно, спрямо курса на долара, което достигна във вторник.

В опит да се ускорят нещата, от Европейската централна банка, дадоха срок до днес, в който трябва да се окончателно решение. ЕЦБ обяви още, че след изтичане на срока, ще прекрати процедурата по спешното финансиране на гръцките банки.

Ако Кипър не намери решение на проблема, съществува реална опасност страната да напусне Европейския съюз. Кредитната агенция Standard & Poor’s намали рейтинга на Кипър до минимум, като потвърди впечатлението, че антикризисен механизъм още не е намерен, и забавянето в Еврозоната се увеличава.

В така създалата се ситуация,интересът към еврото е много слаб, което е логичното обяснение за сривовете на валутния курс на единната валута.

Кипърските банки ще останат затворени до вторник (26.03.2013 г.), а отварянето им вероятно ще е свързано с масово теглена на пари, без значение дали еднократният данък ще бъде въведен или не.

Във вторник (19.03.2013 г.) едно евро се търгуваше за 1.2842 долара, което е четиримесечен минимум, и въпреки че загубите бяха ограничени, курсът на еврото остава в критична близост до това дъно. Еврото ще остане застрашено от нови разпродажби, докато Кипър не намери спешно решение на проблема.