Курс на британската лира с нов връх

kurs na britanskata lira

До нов, почти тримесечен връх стигна курсът на британската лира, спрямо курс на еврото. Това се случи на сесията в четвъртък, след като подобрената макроикономическа среда във Великобритания изостри спекулациите около политиката на Марк Карни. По-късно, Европейската и Английската централни банки трябва да преразгледат монетарните си политики. Именно тези новини ще бъдат от огромно значение за посоката на двете водещи курсови валути в Европа.

В шест последователни сесии, британската лира се повишаваше спрямо еврото, което бе породено от положителните данни от Острова. Пазарните участници залагат на лирата, защото очакват повишаване на основния лихвен процент в Англия, въпреки че бе потвърдено, че той няма да бъде променян преди безработицата в страната да намалее до 7 %. И така, вследствие на това, едно евро се разменяше на нива от 0.8425 британски лири.

Другата най-коментирана и наблюдавана валутна двойка, а именно евро-долар, е близо до последното си шестмесечно дъно при 1.3137 долара за евро, което остава под съпротивата от 1.3200 долара за евро. При това положение, курсът на долара е в добра позиция, за да формира още по-дълбока корекция на загубите си.

Опитите на японската йена за по-дълбоки корекции обаче, се оказаха неуспешни. Предимството остава на страната на долара, след като бе преодоляна дори низходящата тренд линия, построена от месец май до сега.