Курсът на долара – без съществена промяна

курс на долара

На фона на нестабилната политическа обстановка в САЩ, и отлагането на спешната корекция на бюджета, американският долар не успя да намери подкрепа и приключи седмицата без съществена промяна спрямо основните си кръстосани курсове.

Индексът, която измерва стойността на щатския долар, спрямо кошница от 6 основни валутни курсове, възстанови формираните в началото на седмицата, загуби. Причина за това стана докладът, от който стана ясно, че броят на подадените молби за помощи при безработица, е намалял.Допълнително напрежение за курсът на долара носи и неяснотата, кога ще бъдат ограничени финансовите стимули.

Едно евро се търгуваше на нива около психологическото 1.3500 долара, което е с около 1 % по-малко от формираният на 19-ти септември седеммесечен връх от 1.3567 долара за евро. Британската лира преодоля серия от съпротиви, и макар че се отдалечи от последните си върхове, стойността й остава над психологическото от 1.6000 долара за лира. Курсът на йената е ограничен от възходяща тренд линия, която валидира тренда на долара от средата на юли месец. Макар и все още, йената да се намира под психологическото ниво от 100 йени за долар, подкрепата е на страната на щатската валута.

Заради непостигането на консенсус между законодателите в САЩ, правителството на страната може принудително да спре работа, а това неизменно ще повлияе курса на американския долар.