Курсът на долара остава нестабилен

курс на долара

Заради продължаващата политическа криза в САЩ, курсът на долара остава нестабилен спрямо еврото и останалите основни валутни курсове. Така, щатският долар загуби 0.2 % от стойността си спрямо единната европейска валута. Възползвайки се от нестабилността на долара, еврото достигна до нов, многомесечен връх при 1.3623 долара за евро, и в момента продължава да се търгува над психологическото ниво от 1.3600. Очаквано, единната европейска валута трупа печалба спрямо долара. Консолидацията от последните две седмици, около 1.3500 долара за евро, показа че зелените пари не са в състояние да формират по-дълбоки корекции.

Британската лира също успя да пробие серия от ключови съпротиви спрямо долара. Причината за това е тоталната липса на подкрепа за долара, след пробива над 1.6200 долара за лира.

Двойката долар – йена излезе от триъгълника, където се търгуваше през последните седмици. Текущото предимство е на страната курса на йената, след като доларът не успя да намери подкрепи. Това пък от своя страна, допълнително засилва вероятността от по-дълбоки корекции в полза на йената.

Несигурността, която се създаде в САЩ, в дългосрочен план ще продължи да тежи върху курса на долара. Това се причинява от факта, че финансовите стимули се запазват, и печатането на пари за финансиране на стимулите, няма да спира.