Курсът на долара пада

kurs-na-dolara-pada

След данните от доклада, от който става ясно че цените на имотите във Великобритания продължават да растат, курсът на лирата намери подкрепа за корекция. Паундът се отдалечава от последното си шестмесечно дъно спрямо долара, и благодарение на коментарите на Марвин Кинг (управител на Английската централна банка), че икономиката на страната нараства, макар и с по-бавни темпове.

Курсa на доларa поевтиня не само спрямо този на британската лира, но и в почти всички от 16-те си основни кръстосани валутни курсове. Това се дължи на предстоящото изявление на Бен Бернанке – председател на федералния резерв, а също и на противоречивите очаквания, преди публикуването на протокола от последното заседание на Фед.

И ако преди седмица една лира се търгуваше за 1.5157 долара, което формира ново дъно за британската валута, то сега лирата струва 1.5250 долара, което е ръст от 0.6 % в курса на английската валута.

От началото на годината, до момента, лирата е изгубила 2.4 % от стойността си, което я нарежда на второ място след японската йена, която пък загуби цели 13 % от стойността си, за най-лошо представяне сред десетте валути на развитите държави. В сравнение с йената, доларът остава категорично над психологическата бариера от 100, която даваше стабилност на японската валута повече от месец.