Курс на долара падна под 100 йени

курс на долара

Въпреки че преди месец, на валутния курс на долара му беше нужна доста стабилна подкрепа, за да пробие психологическото ниво от над 100 йени за долар, преди седмица, на провелата се търговска сесия, щатската валута се срина на нива под 100, спрямо японската йена. Причината за това се крие в спекулациите около възстановяването на американската икономика, както и в съществуващата вероятност, Федералния резерв да намали темпа на печатане на пари.

През май, производството в САЩ се е свило най-бързо, през последните 4 години. След публикуване на разочароващите данни от промишления сектор в Америка, индексът на долара поевтиня, и потъна до едномесечно дъно, срещу кошница от шест основни валути.

Все пак обаче, щатската валута успя да възстанови 0.4 % от загубите си спрямо йената, още на следващия ден, като се доближи до психологическото ниво от 100 йени за долар. Категорично обаче, предимството остава на страната на йената. Само за последните 4 дни, тя взе аванс от 2.8 %, което е най-доброто й постижение от почти 2 години.

Курсът на доларът поевтиня и спрямо този на еврото, като формира ново едномесечно дъно от 1.3106 долара за евро, което е загуба за щатската валута с 0.8 %.