Курс на долара с нов връх

kurs-na-dolara-otnovo-nadolu

Курсът на долара успява да се задържи на най-високите си нива от четири седмици насам, спрямо шест други основни валутни курсове. Най-голямата подкрепа за зелените пари дойде от данните за ръст на американската икономика през второто тримесечие на годината. Паричните потоци на японските износители, които са традиция в края на всеки месец пък, дадоха подкрепа на йената, чиито курс също отбеляза повишение.

Едно евро се търгуваше за 1.3243 долара, което е понижение с 0.7 %. Това пък от своя страна, е ръст от 2.5 % за долара, на годишна база. Спрямо курса на йената обаче, доларът отбеляза понижение от 0.1 %, като двойката се търгуваше на нива от 98.26 йени за долар. Малката вероятност от военни действия в Сирия пък, даде подкрепа на турската лира, която се повиши с 0.3 %, достигайки до ниво от 2.0294 долара за лира.

Доларът опита да пробие и спрямо британският паунд, като стигна до ниво от 1.5500 долара за паунд, но не успя да се задържи дълго под тази стойност. 38.2-процентовата фибоначи, и 200 периодната средна корекция се намират около това ниво, а това допълнително ще затрудни опитите на американския долар за по-голямо поскъпване.

Участниците на пазара очакват данните за безработицата в Евросъюза, и тези за потребителските разходи в САЩ. Очакванията са, че те ще отчетат ръст, а това би оказало подкрепа за зелените пари.