Курсът на долара се покачва, еврото – под натиск

kurs-na-dolara-se-stabilizira

В края на миналата седмица курсът на долара рязко поскъпна спрямо останалите основни валути. Това се случи след изявлението на Федералният резерв, че се планира програмата за изкупуване на облигации да бъде ограничена до края на тази година. Зелената валута се появи с 3.82 % спрямо японската йена, като достигна до 97.88 йени за долар, което е най-големият седмичен ръст от месец декември 2009 година.

Курсът на еврото пък, се понижи с 1.7 % спрямо този на долара, което пък е най-чувствителното седмично понижение от четири месеца насам. Американската валута получи силна подкрепа след изявлението на Бен Бернанке, председател на ФЕД, че е възможно, до края на годината, централната банка да започне поетапно намаляване на изкупуването на активи.При запазване на положителната тенденция в икономиката на САЩ, централната банка на страната планира, до средата на 2014 година, пълно спиране на въпросната програма. От Федералния резерв заявиха също, че очакват икономиката на страната да се повиши с между 2.3 и 2.6 % до края на годината, което пък означава, че безработицата ще намалее с 6.5 до 6.8 %.

Силен натиск върху курсът на еврото оказа зараждащата се политическа криза в Гърция. Канадският съименник на щатската валута падна до двадесетмесечно дъно, австралийският долар се срина до тридесет и три месечно дъно, а новозеландската национална валута удари едногодишно дъно спрямо курса на долара.