Курса на долара се понижи

курс на долара

В петък, курсa на долара възстанови част от загубите си, спрямо останалите валутни курсове. Спадът в курса на щатската валута предишните дни беше породено от изказването на Бен Бернанке – председател на Федералния резерв, относно бъдещата монетарна политика на централната банка на Америка.

На сесията в петък, курс на еврото поевтиня спрямо този на долара с 0.21 %, като двойката се търгуваше на нива от 1.3068 долара за евро. Общият ръст за седмицата обаче е 1.62 %. Заради нарастващия държавен дълг на Франция, рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на страната, а това постави единната европейска валута под натиск.

Курса на долара се повиши и спрямо йената и паунда. На петъчната сесия, двойката паунд/долар се търгуваше на нива от 1.5107, което е 0.51 % понижение за британската валута. Йената пък се смъкна с 0.28 %, като достигна ниво от 99.25 йени за долар.

Въпреки повишенията в петък, в сряда курсът на долара се понижи след като председателят на ФЕД заяви, че американската икономика има нужда от много гъвкава парична политика, и така загърби всички спекулации за скорошното намаляване на изкупуването на активи. Изявлението на Бен Бернанке обърна на 180 градуса нагласите на инвеститорите. Това предизвика спад в доходността на облигациите, както и значителни загуби за американската валута.