Курса на долара тръгва нагоре

kurs-na-dolara-otnovo-nadolu

След доклада от последното заседание на Федералния резерв, който подкрепи спекулациите че централната банка на САЩ ще намали финансовите стимули, курс на долара тръгна нагоре. Очаква се, намаляването на финансовите стимули да се случи през следващите седмици.

Очакванията за намаляване на финансовите стимули, повишиха интереса на пазарните участници, към долара. В резултат на това, курсът на зелените пари се повиши спрямо този на японската йена с 0.2 %, като се върна на нивата над 98.00 йени за долар. Спрямо еврото, щатската валута също се повиши, като взе аванс от 0.8 % от последното си шестмесечно дъно при 1.3451. Доларът е в изгодна позиция за по-дълбоки корекции спрямо еврото, особено след като единната европейска валута не успя дълго да се задържи над психологическото ниво от 1.3400 долара спрямо курс на еврото.

Курсът на британската лира обаче, успя да се справи със серия от силни съпротиви. Според специалистите, тези съпротиви ще работят в полза на лирата, което допълнително ще затрудни опитите на долара да коригира текущите си загуби.Наблюдава се засилена корелация между курс на долара и пазара на американския държавен дълг, през последните седмици. Доходността по 10 годишните държавни облигации достигна двугодишен връх от 2.9 %.

След доклада на ФЕД обаче, се очакват новините за равнището на безработицата в САЩ, през настоящия месец. Те също ще повлияят на курс на долара, тъй като от тях ще стане ясно, дали подобрението в трудовия сектор е достатъчно, за да може изтеглянето на финансовите стимули да бъде оправдано.