Курсът на долара удари седмично дъно

kurs-na-dolara-otnovo-nadolu

Заради неяснотите около монетарната политика на Федералния резерв, курс на долара продължава да пада. Едновременно с това, британската лира намери солидна подкрепа, след като от Английската централна банка съобщиха, че има нужда от вдигане на основния лихвен процент.

В четвъртък, двойката евро-долар достигна до ниво от 1.3351 долара за евро, което е седемседмичен връх за еврото, и съответно седемседмично дъно за щатския долар. След това, курсът се закрепи на ниво от 1.3300 долара за евро.Британската лира пък, удари връх при 1.5530. Въпреки че първоначално губеше 1 % от стойността си, лирата се повиши с 1.2 % на дневна база.

През последните няколко месеца се затвърждава тенденцията, че пазарът се движи предимно от спекулации, които са свързани с програмата на Федералния резерв, за стимулиране на американската икономика. И тъй като коментарите на представители на ФЕД са доста разнопосочни, курсът на долара не може да намери стабилност и подкрепа.

Освен лирата и еврото, курс на йена също има предимство. Двойката се търгува под психологическите нива от 100 йени за долар, като японската валута продължава да набира скорост. Това може да доведе до нови спадове за долара, и по-дълбоки корекции в полза на японската йена, през следващите сесии на валутния пазар.