Курсът на долара разнопосочен спрямо основните валути

курс на долара

Курсът на долара почти достигна до нов, шестседмичен връх спрямо йената, като се повиши с 0.23 %, и се търгуваше на цени от 101.20 йени за долар. Спрямо останалите основни валути, курсът на зелените пари е разнопосочен, но въпреки това, очакванията че до края на годината Федералният резерв ще намали програмата си за изкупуване на активи, подчертава позитивните нагласи на инвеститорите към щатската валута.

Курсът на еврото, спрямо този на долара, отбеляза съвсем слаб растеж, като двойката се търгуваше на нива от 1.2875 долара за евро, което е повишение с 0.04 %. Макар и слаба, подкрепата на еврото идва след новината, че Гърция е подписала договор с кредитори за следващ транш от финансовата помощ.

Курсът на паунда се понижи с 0.40 % спрямо този на зелените пари, а нивото на което се търгуваше беше 1.4890. Това се дължи на замъглените перспективи пред британската икономика, които пък са предизвикани от неочакваното понижение на промишленото производство през месец май.

На 19-ти юни, председателят на Федералният резерв Бен Бернанке заяви, че програмата за стимулиране на американската икономика ще бъде редуцирана до края на годината, а през 2014 година ще бъде спряна напълно. Това даде възходяща инерция на валутния курс на долара, която продължава вече трета седмица. За да се случи това обаче, е нужно, индикаторите на макроикономиката да запазят положителния си тренд.

Спрямо швейцарския франк, валутен курс на долара се повиши с 0.30 %, което означава 0.9663 франка за долар. През месец май, продажбите на дребно в Швейцария са нараснали с 1.8 % годишен темп, при очакван растеж от 1.9 %.