Курсът на еврото продължава да расте

Американският долар остава притиснат от еврото, близо до двегодишното дъно, което сформира наскоро. На валутните пазари, едно евро се търгува близо до нивото от 1.3834 долара, като това е най-ниската стойност на долара от месец ноември 2011 година. С повишен интерес, пазарните участници очакват макроикономическите доклади от САЩ и Европа. Именно те могат да дадат подкрепа на щатския долар, или пък да го сринат още повече.

Подкрепата за единната европейска валута дойде от временното спиране работата на държавната администрация в САЩ. Това даде началото и на политическата криза в Америка, в следствие на който пък, брутния вътрешен продукт е влошил стойността си за четвъртото тримесечие с 0.25 %, а същевременно ще струва и 120 000 нови работни места през настоящия месец октомври.

На фона на данните от Германия, която е най-силната икономика сред страните в Европейския съюз, еврото намира още по-голяма подкрепа. И макар че икономическата обстановка в Еврозоната е далеч от желаната, единната европейска валута остава предпочитана от пазарните участници, защото изглежда е по-добрата алтернатива, отколкото долара.

Не само еврото бележи преднина спрямо курса на щатския долар, още осем от основните валутни курсове бележат ръст, спрямо курса на зелените пари. За момента няма прогнози, които да очакват подобряване състоянието курса на долара.