Курсът на долара се срина до едномесечно дъно

kurs-na-dolara-se-srina-do-ednomesechno-dyno

Курсът на долара потъна до едномесечно дъно, спрямо курса на единната европейска валута – еврото. Това се случи, след макроикономическите новини от САЩ, които не подхраниха очакванията за възстановяване на икономиката на страната. Едновременно с това, еврото получи подкрепа от очакванията, че отрицателния темп на растеж в секторите на производството и услугите в региона, ще се забави. Двойката се търгуваше на нива от 1.3242 долара за евро.

От всички основни валутни курсове, единствено тези от азиатските страни, отстъпиха на щатския долар. Австралийския долар и японската йена се понижиха спрямо курс на долара, след като данните от Китай потвърдиха, че производството в страната се свива с по-бързи темпове. Така, двойката долар-йена отново се опита да пробие психологическото ниво от над 100 йени за долар.

От началото на месеца до момента, зелените пари изгубиха 1.7 % от стойността си, но най-губеща си остава японската йена, която се раздели с цели 3.1 % от стойността си.

Така, американският долар приключи не само седмицата, но и месеца, със значителни загуби в основните си кръстосани курсове. Участниците на валутния пазар смятат, че ограничаване на печатането на пари от страна на Федералния резерв, скоро няма да има. Това дава подкрепа на единната европейска валута, и се отразява негативно върху курс на долара.