Курсът на долара се стабилизира

kurs-na-dolara-se-stabilizira

В очакване на икономическите данни от САЩ, курсът на долара се закрепи, спрямо повечето си основни валути. Само японската йена има възход спрямо американската валута.

По време на европейската търговия в петък, курсът на долара се покачи спрямо този на еврото, с 0.41 %, като двойката се търгуваше на цени от 1.3319 долара за евро. Курсът на американската валута се покачи и спрямо този на паунда, който пада с 0.59 %. Един паунд се търгуваше за 1.5627 долара. Доларът бележи ръст и спрямо швейцарския франк, с 0.24 на сто.

Единствено йената бележи ръст спрямо курса на долара. Щатската валута губи с 0.23 %, което означава курс от 95.15 йени за долар. Японската валута поскъпна, след като от централната банка на страната обявиха, че трябва да се постави двегодишен срок за количествено улеснение на монетарната си политика. Целта на такава стъпка е да се потуши волатилността на облигационния пазар, в съответствие с решенията от края на миналия месец (май 2013 г.).

Валутният курс на основната валута на САЩ се покачи и спрямо още три валути, а именно новозеландския, канадския и австралийския долар. Спрямо курса на канадския долар, щатския му съименник се е повишил с 0.06 %, спрямо австралийската валута с 0.30 на сто, а спрямо новозеландски долар, курсът на зелените пари се е повишил с 0.35 %.