Курсът на британската лира тръгна надолу

Противно на очакванията, Английската централна банка няма да увеличи основния лихвен процент. Това се разбра, след като британската лира поевтиня, заради забавянето на инфлацията.

Интересът към британската лира намаля съвсем, след като излязоха резултатите от годишни изчисления. Индексът, който измерва нивото на инфлацията, през октомври достигна 2,2 %. В сравнение със септемврийските 2,7 %, разликата не е малка. Ако обърнем внимание и на очакваните 2,5 %, ще разберем защо интересът на хората към лирите съвсем изчезна.

Причината, която изтъкват участниците на пазара, за това, че са решили да разпродават, е бавното темпо, с което расте инфлацията във Великобритания. Те се оправдават с предположението, че Английската централна банка ще отложи увеличаването на лихвения процент.

Икономиката на страната, явно все още не е готова да преодолее трудностите, понеже Английската банка реши да запази горния праг на програмата за изкупуване на активи и едновременно с това да остави лихвения процент на нивото, на което е в момента – 0,5 %.

В последните няколко месеца се наблюдава поскъпване на британската лира с 3,5 %. За същите три месеца, еврото се увеличи с 1,3 %, а курсът на долара напредва съвсем бавно с 0,2 %.