Курса на йената се увеличава

курсът на йената се увеличава

Курсът на японската йена тръгна нагоре спрямо повечето си кръстосани курсове. Причина за това беше изказването на председателят на японската централна банка, че няма да се търсят механизми за намаляване волатилността на пазара на облигации. Едновременно с това, индексът на долара се понижи срещу кошница от шест основни валути, което пък беше причинено от разнопосочните сигнали около програмата за стимулиране на американската икономика, на Федералния резерв.

Авансът, който курса на йената взе в четвъртък (30.05.2013 г.), спрямо еврото беше 0.1 % или 130.84 йени за едно евро, а спрямо долара, авансът на японската валута достигна до 0.3 % или 100.88 йени за долар.

Индексът на долара е 83.445, което безспорно показва, че той продължава да се отдалечава от рекордния си връх, който формира на 23-ти май, а именно 84.498. Това ниво на доларовия индекс беше най-високото от месец юли 2010 година до сега.

Еврото се снижи под психологическото ниво от 1.300 долара за евро, и не успя да се издигне над тази граница в две поредни сесии.

Доходността на японските облигации расте, а успоредно с това продължава да се покачва и валутният курс на японската йена. За сравнение ще кажем, че в началото на месец април, доходността по японските държавни ценни книжа беше 0.55 %, а миналата седмица тя се повиши до 1 %, което е едногодишен максимум.