Ново тримесечно дъно за курса на долара

kurs-na-dolara-otnovo-nadolu

Преди срещата на Федералния резерв, курсът на долара се срина близо до триседмично дъно спрямо този на еврото. Спадът на американската валута бе подкрепен и от отлагането на намесата на САЩ в Сирия.

В опит да съживи заетостта и да подкрепи икономиката в страната, Фед прилага програма за изкупуване на облигации, на стойност 85 милиарда долара за месец. Щатския долар губи позициите си заради увеличеното парично предлагане, което означава, че печатането на пари има по-скоро негативен ефект върху неговия валутен курс. Ако се приложи редуциране на печатането на пари, то ще има положителен ефект върху курса на долара, който от началото на седмицата е подложен на масови разпродажби.

Във вторник, едно евро се търгуваше на цена от 1.3350 долара, а в понеделник еврото струваше 1.3385 долара, което е триседмично дъно за курса на долара. На последната сесия, британската лира достигна до ниво от 1.5962 долара, като най-близката съпротива пред английската валута остава психологическото 1.60.

Валутният курс на йената също е на нива под психологическото от 100 йени за долар, като най-ниската й цена на сесията беше 99.48 йени за долар. За момента, предимството е на страната на йената, като в полза на долара ще работят цени от 98.77 и 98.20 йени за долар.